אחת מן השאלות עליה מנסים לענות מומחים לעתידנות היא כיצד יראה הבית שלנו בעוד 100 שנה? אין ספק שמדובר באחת מן השאלות היותר מעניינות שאנחנו יכולים לשאול את עצמנו היום. השאלה הזו מכילה בתוכה נסיבות, טכנולוגיות והתפתחויות שונות שממשיכות לתת את אותותיהן ולהפתיע אותנו יום יום ושעה שעה. במאמר הבא ננסה לענות על השאלה המסקרנת הזו ואולי, גם נגלה עובדות שיפתיעו, ירגשו ויספקו הצצה מרתקת לעתיד…
אז איך הבית שלנו ייראה בעוד 100 שנה?
על מנת להבין כיצד יראה הבית שלנו בעוד 100 שנה, אנחנו צריכים קודם להרחיק קצת ולהבין את נסיבות החיים שישתנו, במגוון רחב של תחומים ומישורים. נציין פה שני דברים שישפיעו עלינו במיוחד. ראשית, משנה לשנה, החברה האנושית צומחת וגדלה בממדים אדירים. עם השנים, משאבי כדור הארץ לא יספיקו ואנחנו נהיה בבעיה שלה נצטרך למצוא פיתרון. בנוסף, קיים החשש הידוע כי העולם שלנו יהפוך למזוהם יותר בגלל שימוש באנרגיה של דלקים רעילים שהורסים את האטמוספרה ומשפיעים לרעה על כדור הארץ. נתונים אלו מחייבים אותנו להתייחס ברצינות לכל הנושא של ניהול משאבי הסביבה שלנו בצורה קפדנית ומדוקדקת.
מכאן, הגיעו לעולם מושגים של "קיימות", "בר קיימא", "שמירה על איכות הסביבה" ו"ירוק". ההבנה כי אנו ניצבים בפני אתגרים סביבתיים מעלה את המודעות לשמירה על איכות הסביבה ומפתחת טכנולוגיות וכלים שמנסים לשמור על החיים הסביבתיים ולגרום לנו לטפח שגרת חיים שתשמור על הבריאות שלנו ועל העתיד שלנו.
פועל יוצא מכך הוא, שגם בתחום הביתי נראה שינויים מרחיקי לכת, שישפיעו עלינו באופן ניכר. היום, כדי לבנות בית, אנו זקוקים לכ-40 טון חומר! וכמובן שנעדיף להשתמש בחומר שאיננו מתכלה ומזהם. בעתיד, אנו נשתמש בפחות חומר ליחידת המגורים, כאשר הבתים יהיו דומים בהרכבם למכוניות ולמטוסים – קלים יותר ובעלי יכולת טכנולוגית גבוהה וייחודית. קירות הבית יהיו הגורם אשר יספק את האנרגיה לה זקוקים דיירי הבניין. הם יהיו חכמים יותר ויהפכו להיות כמעיין מסך ענק. הבניין יאסוף את האנרגיה, יקרר ויחמם לפי הצורך הנדרש, לטובת כל הדיירים בבניין.
בנוסף, אנחנו נראה יותר בנייה של מגדלים. הבניינים יהיו גדולים יותר, מתוחכמים יותר, אנרגטיים יותר וזולים יותר. מגדלים מאפשרים לממש את המושג "קיימות" במלואו. יהיה ניתן באמצעותם לחסוך אנרגיה כאשר נשתמש באמצעים שמייצרים חשמל, כמו טורבינות רוח, למשל. בנוסף, יהיו בתוכם מערכות מתוחכמות אשר יספקו את החיסכון בחשמל, כמובן לצד ניהול מתוחכם של המים, המיחזור, האוויר והטמפרטורה.
וחידוש מרעיש: לא בית עם מעטפת, אלא קפסולה!
בבניינים העתידיים קבלנים יבנו רק את גרעין הבית, שיכלול את התשתיות הנצרכות לדיירים, ולא יבנו את המעטפת, כמו היום. הדירות יבנו כקפסולות ויוכלו להיות מועתקות ממקום למקום, ובצמוד לאזור המועדף של האדם. הדירה-הקפסולה תבחר לפי גודל, יכולת כלכלית ועיצוב אישי. האדריכלות תפרוץ דרך, תהיה מעניינת יותר, מתוחכמת יותר, יצירתית יותר, תשנה את כל הקומפוזיציה. הטכנולוגיה והמחשוב המתקדמים ייצרו אינספור אפשרויות ותבניות שיאפשרו לכל אדם להחליט בעצמו על סגנון העיצוב היפה בעיניו.
כל חלל יוכל לקבל אינספור אפשרויות, ולכן הוא יוכל להשתנות ולהיות יעיל ביותר. בבוקר הוא יוכל להוות חדר ללמידה, בערב ישמש לאירוח ובלילה שינה. גם אם יהיה מדובר בחלל קטן, הנוחות תהיה מקסימאלית ואפשרויות העיצוב יהיו רבות ומגוונות. האחסון ישתנה וטכנולוגיות יוכלו לדבר אחת עם השנייה, כמו רובוטים.
העתיד כבר כאן
מיום ליום צצים חידושים וטכנולוגיות נוספות שמייעלות לנו את החיים, משדרגות ומנסות גם לעלות קומה ולתרום לנו ולסביבה שלנו. הדרך לעבור עוד ארוכה והחיים שלנו פה זמניים, אבל אם נהיה ערניים מספיק, נוכל לראות מסביבנו את השינויים מבעבעים, מתבשלים לאט-לאט על אש קטנה ואולי גם בסוף קורמים עור וגידים.